Trezirea: Ochii obosiți

Slightly red eye

În timpul somnului, ochii tăi sunt reîmprospătați cu nutrienți esențiali, prin urmare, ochii obosiți sau uscați pot fi asociați cu lipsa acestuia. Cu toate acestea, poți să îți simți ochii obosiți sau uscați chiar dacă ai avut o noapte întreagă de somn. Acest articol îți va explica de ce se întâmplă acest lucru și, mai ales, cum poți să previi sau să tratezi.

 

Ce se întâmplă cu ochii tăi în timpul somnului?

 

Așa cum probabil te-ai gândit deja, ochii tăi se relaxeaxă în timpul somnului, așa cum se întâmplă cu tot restul corpului. Se întâmplă, însă, de multe ori ca ochii tăi să facă mai mult efort în timpul somnului, decât atunci când ești treaz.

 

  • Titlul ar putea fi puțin înșelător. “Mișcarea rapidă a ochilor” (MRO) în timpul somnului este experimentată de foarte mulți oameni de 3-5 ori pe noapte. Astfel, în această perioadă, ochii se mișcă de o parte în alta. Frecvența acestora se diminuează odată cu înaintarea în vârstă. Pentru un adult, ”mișcarea rapidă a ochilor” înseamnă cam 25% din somn[1].
  • Somnul fără MRO este mai relaxant decât celălalt, constând în mișcări mai lente ale respirației, ritmului cardic sau undelor celebrale. În timpul acestui tip de somn, ochii nu se mișcă, dar creierul este ocupat.

 

De ce îți simți ochii obosiți sau uscați după o noapte de somn?

 

Ochii obosiți pot fi un simptom al dormitului prea mult. O anumită parte a celulelor din creierul tău, numite hipotalamus, fixează ritmul intern. Acestea îți spun când este dimineață și trimit un mesaj către toate celulele corpului tău, încurajându-l să regleze sincronizarea energiilor. Atunci când dormi prea mult, poți să dereglezi ceasul biologic al corpului tău, introducând senzația de oboseală.

 

În ceea ce privește uscarea ochilor, disfuncția glandei meibomiaene (DGM) poate fi cauza. Acestea sunt localizate în lichidul ochilor și sunt responsabile pentru producerea de film lacrimal care previne evaporarea lichidului de la nivelul ochilor. Ocazional, aceste glande pot fi împiedicate să funcționeze optim. După ce te trezești, clipirea sau rotirea ochilor produc lichid care revigorează ochii.

 

Conștienți sau nu de acest lucru, pentru unii oameni, pleoapele nu se închid total în timpul somnului. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, precum inflamații, traume sau cicatrici. Pe de altă parte, poate fi doar un mod de a dormi al unor oameni. Cu toate acestea, poate însemna o evaporare mai rapidă a lacrimilor în timpul somnului, ducând la uscarea ochilor.

 

Ce pot face pentru a preveni sau trata uscarea sau obosirea ochilor?

 

Pentru cei care se confruntă cu problema ochilor uscați ca rezultat al oboselii, este obligatorie menținerea unui somn regulat. Variația timpului de culcare sau de trezire poate să fie foarte confuzantă pentru ceasul tău biologic și, mai ales pentru ochi.

 

Înainte de a te culca, evită folosirea electronicelor și a oricărui lucru care folosește lumină artificială. Acestea provoacă un stres puternic la nivelul ochilor și pot induce creierului ideea că trebuie să stea treaz, confuzând ceasul biologic al organismului tău.

 

Lentilele de contact sunt, de asemenea, un factor care cauzează uscarea ochilor. Dacă le folosești foarte mult în timpul zilei și le scoți înainte să te bagi în pat, ochii tăi ar putea fi deja uscați și obosiți. Minimizează timpul în care le folosești sau aplică o compresă caldă pe ochi înainte de culcare pentru a diminua această problemă.

 

Cum să tratezi ochii uscați sau obosiți dimineața

 

Așa cum poate fi utilizată ca măsură preventivă, aplicarea unei comprese calde pe ochii închiși poate fi o formă foarte bună de revigorare a ochilor în timpul dimineții. Subliniem, însă, faptul că medicul poate să vă sfătuiească și să vă recomande cele mai bune soluții pentru problemele ochilor voștri.

 

Calmarea ochilor obosiți, cu senzație de disconfort este acum atât de ușoară. Poți face acest lucru cu ochii închiși, folosind Optrex ActiMist™ Spray 2 în 1 pentru ochi Obosiți și cu Senzație de Disconfort*. Acesta menține ochii hidratați prin refacerea stratului natural de hidratare a ochiului, hidratează zona din jurul ochilor, pentru un aspect frumos al pielii, calmează instantaneu timp de până la 4 ore. De asemenea, nu deteriorează machiajul și se poate utiliza cu lentilele de contact.

 

 

*Simptomele de ochi obosiți, cum ar fi ochii uscați și iritați, sunt provocate în aproximativ 80% din cazuri de modificarea stratului lipidic al filmului lacrimal.

 

SHARE: