Trei tipuri diferite de lentile de contact

Sunt atât de multe opțiuni în zilele noastre atunci când vine vorba de lentile de contact. Utilizatorii pot alege între o varietate de tipuri de lentile, inclusiv unele de uzură extinsă sau unică folosinţă. În acest articol vom examina grupurile majore de lentile de contact.

 

Lentile de contact rigide gaz permeabile

 

Lentilele de contact permeabile la gaz sunt lentile rigide. Poate lua ceva timp până te obişnuieşti cu ele şi pot să nu fie la fel de confortabile ca lentilele de contact moi. Cu toate acestea, ele au alte beneficii, în special durabilitatea lor, care se datorează materialului plastic ferm din care sunt fabricate.

 

Lentile de contact moi

 

După cum probabil ai ghicit, lentilele de contact moi sunt o alternativă mai flexibilă şi mai confortabilă.  Ele permit oxigenului să treacă prin cornee și pot fi considerate a fi mai mai ușor de adaptat, în comparaţie cu cele RGP. Din acest motiv sunt şi cel mai frecvent utilizate. Cele mai recente lentile de contact moi sunt dotate cu silicon hidrogel, în scopul de a facilita furnizarea de mai mult oxigen pentru ochi, în timpul purtării.

 

Lentilele de contact moi acoperă întregul iris, corneea și majoritatea sclerei, iar asta le face mult mai mari decât lentilele RGP. Asemenea unui burete, lentilele moi încorporează apă și trebuie să le laşi în soluție de lentile de contact, atunci când nu sunt folosite, pentru a preveni uscarea acestora.

 

Lentilele de contact moi nu se pot lăuda cu aceeași durabilitate ca lentilele RGP și trebuie înlocuite mai des. Frecvența de înlocuire variază și depinde de materialul cristalinului și de design. Lentilele se înlocuiesc la recomandarea oftalmologului. Cu toate acestea, ele vin într-o varietate mai largă de materiale, accesorii și modele, pentru a ajuta la diferite corecţii ale defectelor de vedere.

 

  • Lentilele de contact lunare sunt favorizate de unii deoarece acestea pot fi purtate pe o perioadă de timp, fără îndepărtare. Verificați întotdeauna instrucțiunile pentru produsul dumneavoastră. Alte lentile nu pot fi aprobate pentru o astfel de utilizare, deoarece acestea ar priva corneea de oxigen.
  • Lentilele de contact zilnice sunt o alternativă populară. Ele sunt aruncate la sfârșitul fiecărei zile, eliminând riscul de înmulţire a bacteriilor și transferarea pe ochi. De asemenea, folosind lentile de zi cu zi înseamnă că nu este nevoie să achiziționezi soluții de lentile pentru a le dezinfecta după utilizare.

 

Probleme potențiale asociate cu purtarea lentilelor de contact

 

Oricât de ușor ar fi de folosit, lentilele de contact nu sunt chiar pentru toată lumea. Iată câteva probleme cu care ai putea să te confrunți în timpul purtării acestora:

Ochi uscaţi

 

Din păcate, purtarea lentilelor de contact este o cauză bine cunoscută a sindromului de ochi uscat. Uscarea ochilor apare, de obicei, atunci când glanda lacrimală produce o cantitate insuficientă de lacrimi pentru a lubrifia ochiul sau lacrimile se evaporă prea repede.

 

Lentila poate crește evaporarea umezelii din ochi. Prin urmare, suprafața ochiului are un nivel de umiditate redus, ceea ce poate duce la înroșire și durere.

 

Boala poate deveni de sine stătătoare. Sindromul de ochi uscat poate face inconfortabilă purtarea lentilelor de contact, în timp ce evaporarea umidității poate agrava simptomele de ochi uscati.

 

Ochi infectaţi

 

Există o gamă largă de cauze ale infecției - inclusiv infecții bacteriene și virale - și lentilele de contact pot agrava situația. Îngrijirea necorespunzătoare a lentilelor de contact poate provoca o acumulare de bacterii pe lentilă, care este apoi transferată pe ochi, având ca rezultat iritație și potential de infecție. Într-adevăr, aceasta este o cauza comună a conjunctivitei infecțioase.

 

Dacă suferi de iritație a ochilor în timp ce porţi lentile de contact, te sfătuim să eviţi purtarea lor, până când nu ai o anumită claritate asupra sursei problemei. Ar putea fi un indicator al unei infecții oculare grave, cum ar fi keratita.

 

Evitarea și tratarea ochilor uscaţi şi iritaţi

 

Evitarea ochilor uscaţi este relativ simplă. Lentilele de contact pot provoca simptome de ochi uscaţi, asa că va trebui să reglezi cât de des le porți. Luarea unei pauze, atunci când nu este absolut necesar să le porţi, oferă o sansă de refacere şi hidratare.

 

După cum am menționat, iritația ochilor atunci când purtați lentile de contact poate indica o îngrijire necorespunzătoare. Puteți minimiza riscul asigurându-vă că lentilele sunt sterilizate în mod adecvat, după fiecare utilizare. Dacă problema persistă, oftalmologul îţi poate sugera trecerea la o altă formă de material de lentile de contact.

 

Cu toate acestea, există numeroase soluții disponibile. Lubrifierea prin picături pentru ochi - cunoscute și sub numele de lacrimi artificiale - poate fi aplicată. Spray-ul pentru ochi luptă împotriva uscăciunii și iritaţiei şi este, de asemenea, disponibil. Ar trebui să citeşti întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj, pentru a verifica dacă produsul este potrivit pentru utilizarea cu lentilele de contact.

 

Alternativ, aplicând o compresă rece peste ochi, timp de câteva minute, la intervale regulate pe tot parcursul zilei, poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi uscarea și durerea.

 

Pentru a citi mai multe despre modul în care Spray-ul Optrext Actimist îţi poate ameliora simptomele de ochi uscaţi, generate de purtarea lentilelor de contact, ori pentru a vizualiza întreaga gamă Optrex de îngrijire a ochilor, intră pe acest link.

 

SHARE: