Simptomele și cauzele infecțiilor oculare

Există foarte multe simptome pe care le poți experimenta în cazul unei infecții oculare. Acestea variază de la iritare la durere și pot include și:

 

 • Înroșirea ochilor
 • Uscarea ochilor 
 • Lăcrimarea ochilor
 • Mâncărimea ochilor 
 • Umflarea ochilor
 • Vederea neclară
 • Sensibilitatea la lumina
 • Scurgeri ale ochilor
 • Durere oculară

 

O simplă particulă ar putea să îți provoace o iritație oculară. Însă, aceasta nu trebuie neapărat să ducă și la o infecție oculară. Așa că, dacă conștientizezi că ți-a intrat ceva în ochi, ar fi bine să îl îndepărtezi ușor și să cureți ochiul folosind o soluție specială. 

 

Însă, ce faci dacă ai anumite simptome pe care nu le conștientizezi? Dacă ai dubii, solicită imediat sfatul unui specialist. 

 

Cauzele inflamațiilor oculare

 

Pe scurt, există 3 cauze principale ale infecțiilor oculare: 

 • bacterii
 • virusuri
 • ciuperci

 

Toate îți pot invada ochii și suprafața din jurul acestora, provocând anumite probleme. Hai să ne uităm la câteva posibilități: 

 

Conjunctivita contagioasă

 

Această afecțiune este foarte des întâlnită atunci când conjunctiva se inflamează – suprafața care acoperă albul ochilor. În această situație, ochiul tău va fi roșu, te va mânca și se va umfla, iar genele pot fi lipicioase. Foarte multe bacterii și virusuri pot fi cauzele acestei probleme ce poate fi rezolvată prin tratament. Nu este foarte periculoasă, însă, fiind contagioasă, poate afecta mai multe persoane. Așa că, dacă suferi de această condiție, spală-ți mâinile înainte și după ce îți atingi ochii și nu împărți cu altcineva prosoapele sau lenjeriile de pat. 

 

Ulcior/Orjelet

 

Arată că o mică umflătura roz sau roșie pe pleoapă. Este rezultatul unei bacterii de pe pielea tare care a contaminat foliculele de păr de pe gene. Ulciorul poate avea un aspect neplăcut, poate provoca durere și poate fi cu adevărat enervant, însă poate fi ușor tratat. 

 

Infecții ale corneei

 

Corneea este țesutul părții anterioare a ochiului. O rană deschisă poate rezulta dintr-o rană care a permis ca bacteriile, ciuperciile sau virusurile să intre în contact direct cu ochiul, provocând înroșirea sau umflarea acestuia sau chiar durere. Keratita fungică poate apărea atunci când ochiul a fost vătămat de un material vegetal – de exemplu, dacă o crenguță sau o ramură au zgâriat cornea, o ciupercă poate intra în contact cu ochiul, cauzându-i o infecție. 

 

O altă infecție a corneei este acanthamoeba keratitis, care apare mai ales la oamenii care folosesc lentilele de contact. Este cauzată de un parazit care intră în contact cu ochiul și poate duce la o infecție serioasă. Așa că, cei care folosesc lentilele de contact trebuie să fie foarte atenți la calitatea soluțiilor de curățare a lentilelor pentru că doar ele pot preveni apariția acestei probleme. 

 

Tratamentele pentru infecțiile ochilor

 

Tratamentul trebuie să fie personalizat în funcție de cauza infecției. Antibioticele, picăturile antivirale, unguentele sau compresele vor rezolva repede infecțiile. Însă, unele infecții oculare trebuie tratate cu un mix de antiobiotice și antivirale. 

 

Ochii sunt, așa cum știm deja, niște suprafețe foarte delicate. Așa că, dacă experimentezi oricare dintre simptomele de mai sus, încearcă să nu te freci la ochi și chiar să nu îi atingi deloc – nu vei face decât să agravezi situația și să împrăștii infecția.

 

Optrex are o gamă de produse care pot ajuta în cazul unor afecțiuni oculare, cum ar fi ochii roșii și ochii iritați. De asemenea, poți citi sfaturile Optrex pentru a-ți răspunde la anumite întrebări. În orice caz, pentru orice nedumerire legată de problemele oculare, consultă medicul sau farmacistul. 

 

 

Și nu uita, înaintea oricărei utilizări, citește instrucțiunile de folosire.

SHARE: