Sfaturi post-intervenţie cu laser la ochi

Tot mai mulți oameni aleg să apeleze la intervenție chirurgicală cu laser pentru a corecta defectele ochilor. În acest articol vom vorbi despre acest tip de intervenție chirurgicală, explicând şi care sunt efectele la care să te aştepţi după operaţie. De asemenea, îţi vom oferi sfaturi cu privire la protejarea ochilor după o intervenție chirurgicală.

 

Ce este intervenţia chirurgicală cu laser?

 

Operaţia oculară cu laser este o formă de intervenție chirurgicală menită să corecteze defectele de vedere. De obicei, operatia implică remodelarea stratului transparent care acoperă partea din față a ochiului, cunoscut sub numele de cornee. Există diverse tehnici utilizate pentru a trata diferite defecte - miopia, hipermetropia și astigmatismul.

 

• LASIK este cea mai frecventă procedură și este folosită pentru a corecta hipermetropia și miopia. Chirurgii taie o parte de țesut de pe cornee și remodelează suprafața expusă înainte de a înlocui țesutul. LASIK corectează defectul în 96% din cazuri.

• PRK a fost mult mai des folosită decât LASIK, dar acum este efectuată doar pentru corectarea defectelor mici. Această metodă remodelează corneea fără a se tăia o parte de țesut.

• LASEK urmează o procedură similară cu PRK, stratul de suprafață al corneei este reținut ca o clapă, pentru a accelera vindecarea si a reduce posibilele complicații. Aceasta este o metodă de corecție a astigmatismului.

 

Numărul operaţiile cu laser a crescut în ultimii ani, dar nu este o operaţie recomandată în toate cazurile. Trebuie să ai cel puțin 21 de ani pentru a putea fi supus unei interventii chirurgicale cu laser şi să ai o evidenţa a reţetelor medicale, din urmă cu cel puţin 2 ani.

 

Cum reacţionează ochii după intervenţie

 

Cu toate că este posibil să nu ai aceste simptome, s-ar putea să-ţi simţi ochii obosiţi, în lunile următoare operaţiei. Pentru a rezolva această situaţie, doctorul poate să-ţi prescrie atât picături de ochi lubrifiante, care să ajute ochii să se menţină umezi, cât şi picături de ochi care să prevină inflamarea şi infecţiile.

 

Este foarte important să foloseşti doar produsele pe care medicul ţi le recomandă, altfel s-ar putea să apară complicații.

 

Imediat după operaţie s-ar putea să prezinţi mai multe simptome: să vezi înceaţoșat, să ai ochii iritaţi, să te mănânce, să fii sensibil la lumină sau să ai ochii roşii. Oricum recuperarea post-operatorie este rapidă, cei mai mulţi dintre pacienţi având astfel de simptome doar câteva zile.

 

Recomandat este să mergi la control la 24 sau 48 de ore după operaţie, depinde de cum îţi recomandă doctorul. Apoi, în următoarele şase luni vei fi programat la control la intervale regulate pentru alte evaluări.

 

Cum să ai grijă de ochi după operaţie

 

Există câteva lucruri de care e bine să ţii cont, pentru a-ţi proteja ochii după o operaţie cu laser. Unele sunt evidente, altele nu. Am adunat pentru tine câteva sfaturi despre ce e bine să faci şi ce nu.

 

Ce să faci

 

Poartă conform recomandărilor ochelarii de protecţie pe care i-ai primit după operaţie.

 

Poartă ochelari de protecţie când faci exerciţii, în prima lună după operaţie.

 

Asugură-te că porţi ochelari de soare în zilele călduroase, deoarece soarele poate să-ţi provoace cicatrici.

 

Evită să stai în medii murdare sau praf, cel puţin în prima săptămână după operaţie.

 

Ce să nu faci

 

Nu te freca la ochi cel puţin o lună după operaţie.

 

Condu abia atunci când te simţi capabil şi după ce ai primit aprobarea medicului.

 

Nu te spăla pe păr cel puţin o săptămână după operaţie şi ai mare grijă să nu-ţi ajungă în zona ochilor săpun, produse de păr sau spumă de ras.

 

Încearcă să nu te machezi deloc cel puţin în prima săptămână şi înlătură orice machiaj care ar putea reprezenta pericol de infecţie.

 

După o intervenţie chirurgicală oculară cu laser este important să se ia în considerare o multitudine de factori, inclusiv poluarea, aerul condiționat și oboseala ochilor cauzată de lumina artificială. Pentru a afla mai multe despre diferitele produse din gama Optrex, accesează acest link. Nu folosi nimic înainte de a discuta cu medicul, farmacistul sau opticianul.