Poți purta lentile de contact dacă suferi de febra fânului?

Slightly red eye

Febra fânului este o afecţiune de care suferă mulți oameni din toată lumea. Aşa că este posibil să fii familiar cu simptomele ei. De obicei, oamenii asociază simptomele febrei fânului cu strănutul, rinoree sau nas înfundat, însă efectele pe care le are asupra ochilor sunt de obicei ignorate.

 

În acest articol vom vorbi despre efectele pe care le are asupra ochilor şi posibilele complicaţii, care pot apărea dacă folosești lentile de contact. De asemenea, vom  vorbi si despre tratamentul pe care îl poți lua daca ochii sunt afectați de simptomele febrei fânului.

 

Cum îţi afectează febra fânului ochii?

 

Febra fânului este numele dat reacţiei alergice care apare atunci când polenul intră în contact cu anumite celule din zona ochilor, nasului, gurii şi gâtului. Sistemul imunitar se luptă cu această afectiune ca şi cum ar lupta cu un virus. La rândul său, sistemul imunitar poate elibera substanţe chimice, cunoscute sub numele de histamine (pentru a preveni răspândirea infecției), care pot cauza simptomele febrei fânului.

 

La nivelul ochilor pot apărea mai multe simptome, cauzate de febra fânului. În primul rând, ochii te pot mânca şi pot fi iritaţi sau roşii. Aceste simptome ale febrei fânului, pot fi cauzate de o conjunctivită alergică, care apare din cauza expunerii la polen şi se manifestă prin inflamarea conjunctivei – ţesutul care acoperă partea din faţă a ochiului.

 

Ar trebui să porţi în continuare lentile de contact?

 

Dacă observi că ochii suferă de simptomele febrei fânului, ar fi bine să le înlături imediat. Pe suprafaţa lentilei de contact se acumulează factori alergeni, precum polenul. Aşa că, dacă vei continua să porţi lentilele, îţi vei face mai mult rău. Mai jos, găseşti câteva sfaturi de care ar fi bine să ţii cont:

 

  • Îndepărtează lentilele de contact până când simptomele dispar. Ar fi bine ca în sezonul alergiilor, de obicei între martie şi septembrie, să foloseşti doar ochelarii. Aceștia nu atrag alergenii, iar lentilele oferă protecție împotriva polenului şi altor alergeni.
  • Ca alternativă, ai putea lua în considerare utilizarea lentilelor de contact de unică folosință. Acestea pot reduce șansele apariţiei alergiilor.

 

Se poate trata febra fânului?

 

Febra fânului este o afecțiune comună şi una dintre cauzele apariţiei disconfortului în zona ochilor. Există mai multe produse care pot trata aceste simptome.

 

  • Exista diferite forme de picături pentru ochi, speciale pentru alergii, pentru a ajuta la tratarea roșeţei, a mâncărimilor sau pentru crearea lacrimilor artificiale.
  • Antihistaminicele pot să lupte cu această problemă, blocând răspândirea histaminelor, care sunt responsabile de alergii. Antihistaminicele se pot lua sub formă orală sau se găsesc şi sub formă de picături de ochi.
  • Dacă suferi de febra fânului şi medicamentele fără prescripţie medicală nu te ajută, este recomandat să mergi la consult.

 

Când poţi purta din nou lentilele? 

 

Ideal ar fi să aştepţi până simptomele se diminuează sau chiar dispar, înainte să foloseşti din nou lentilele.  Pe timpul serii şi nopţii, cantitatea de polen care se găseşte în aer este mult mai mică, aşa că ar fi bine să foloseşti atunci lentilele de contact. Dacă foloseşti picături de ochi, este recomandat să citeşti cu atenţie prospectul. Este posibil ca după ce ai folosit picăturile, să trebuiască să aştepţi o jumătate de oră, înainte de a aplica lentilele de contact.

 

Polenul este doar unul dintre mulţi factori la care eşti expus. Tocmai de aceea Optrex oferă o gamă vastă de produse care te pot ajuta.

 

Este recomandat să citeşti mereu prospectul.

SHARE: