Ochi uscati: care sunt cauzele si cum pot fi tratati

Foarte multi oameni pot sa se confrunte cu ochii uscati care, de cele mai multe ori, sunt asociati si cu ochii iritati. De altfel, aceste probleme afecteaza intre 15 si 33 de oameni din 100[1].

 

Oamenii descriu senzatia ochilor uscati ca fiind o zona foarte sensibila care pot sa iti afecteze vederea si chiar sa iti provoace durere, in unele situatii. Insa, cum se produce aceasta situatie? Si ce se poate face? In acest articol vom prezenta care sunt simptomele, cauzele, precum si tratamentele, astfel incat sa intelegem cat mai bine aceasta situatie.

 

Simptomele ochilor uscati

Ochii uscati pot provoca mai multe senzatii de la disconfort, pana la durere. Pe scurt, toate simptomele pot fi rezumate la:

 

 • Ochi uscati si iritati
 • Senzatia de “ti-a intrat ceva in ochi”
 • Pleoapele care se lipesc dupa o lunga perioada in care ochii sunt inchisi (precum in perioada somnului)
 • Vedere temporar incetosata
 • Disconfort la folosirea lentilelor de contact
 • Disconfort la lumina foarte puternica
 • Ochi foarte somnorosi

 

Acestea sunt simptomele cele mai intalnite cu care te poti confrunta in cazul ochilor uscati, insa pot exista si alte. Precum in cazul tuturor bolilor de ochi, recomandarea noastra este sa consulti imediat medicul.

Cauze

 

Exista cateva cauze care pot determina ochii uscati. Acest lucru se intampla din cauza deteriorarii stratul lipidic al ochiului care pot fi provocat de:

 

 • Imbatranire: odata cu trecerea anilor producem din ce in ce mai putine lacrimi care pot uneori sa nu fie suficiente. De asemenea, menopauza poate afecta la randul ei stratul lipidic din cauza schimbarilor hormonale[2].
 • Lucrul in fata ecranului calculatorului timp de 8 ore pe zi poate duce la clipire mai rara, ceea ce inseamna ca ochii nu mai sunt hidratati natural. Asa ca incearca sa faci pauze atunci cand lucrezi foarte mult timp in fata unul calculator sau a unui telefon.
 • Medicamentatia: consula medicul pentru a te asigura ca medicamentele nu produc si efecte secundare care ar putea sa-ti afecteze ochii.
 • Boli, precum sindromul Sjögren’s, SLE sau artrita reumatoidala.
 • Factori legati de mediul inconjurator, precum umiditatea, temperaturile ridicate sau chiar briza marii.
 • Folosirea lentilelor de contact.

Solutia

 

Acum ca stim care sunt posibilele cauze pentru aparitia acestei probleme, trebuie sa gasim solutia pentru anihilarea simtomelor. Optrex ActiMist 2in1 Spray pentru Ochi Uscati si Iritati* si Optrex Picaturi Hidratante pentru Ochi Uscatipot ajuta la revigorarea ochilor tai. Vei simti o ameliorare imediata, iar cu ActiMist efectele se vor vedea pentru mai bine de 4 ore.

Sfaturi pentru ingrijirea zilnica a ochilor tai

 

Sa ai grija de ochii tai ar trebui sa faca parte din rutina. De asemenea, ar trebui sa fii mereu atenta la conditiile in care traiesti si care ti-ar putea afecta ochii. Ai grija ca ochii sa fie mereu curati si feriti de orice lucruri care ar putea sa te deranjeze. Si nu uita ca din cand in cand sa faci pauze de la lucrul in fata calculatorului sau a telefonului.

 

*Simptomele de ochi uscați și iritați sunt provocate în aproximativ 80% din cazuri de modificarea stratului lipidic al filmului lacrimal.