Machiajul şi rutina de înfrumuseţare

Slightly red eye

Pentru unii dintre noi aplicarea machiajului este o parte esenţială din rutina de înfrumuseţare. Însă, trebuie să ne luăm măsuri de precauție pentru a evita răspândirea infecției și iritarea ochilor. În acest articol, vom sublinia principalele amenințări de care te poţi lovi atunci când îţi machezi ochii și îţi propunem şi câteva idei pe care le poţi aplica pentru a minimiza riscurile.

 

Machiajul îţi poate afecta ochii?

 

Este greu de identificat ceea ce îţi afectează sau nu ochii, deoarece fiecare poate reacționa în mod diferit la produsele cosmetice. Însă, pe scurt răspunsul este da, machiajul îţi poate afecta ochii, mai ales ca nu toți producătorii de produse de make-up aplică același nivel de proceduri pentru controlul calității.

 

Mai mult decât atât, dacă suferi de alergii, un ingredient chimic din compoziţia unui produs de machiaj, ar putea să-ţi facă rău.

 

În cazul în care vezi că prezinţi reacții adverse la produsele de make-up, dar tu ai folosit mai multe produse, este greu să-ţi dai seama care este cauza problemei. Sfatul pe care ţi-l dăm este să foloseşti un singur produs, la un moment dat. Dacă nu există nici o reacție, poţi adăuga şi altul și așa mai departe.

 

Produsele pentru ochi care oferă luciu sau strălucire sunt sub diverse forme şi pot conține ingrediente care ar putea irita sau zgâria ochii. Machiajul strălucitor este o cauză frecventă de iritare sau infectare a corneei.

 

Prevenirea problemelor oculare cauzate de machiaj

 

Iată câteva lucruri pe care e bine să le iei în considerare, pentru a preveni problemele oculare:

 

Verifică produsele de machiaj

 

Este întotdeauna important să ai grijă de machiajul ochilor. De-a lungul timpului, bacteriile se pot depozita pe produs, iar tu folosindu-l le poţi transfera în ochi şi poţi provoca o infecție. Procesul acesta este cunoscut ca fiind una dintre cauzele principale ale apariţiei conjunctivitei. Acestă afecţiune duce la simptome ca durere, ochi roșii, iritație.

 

Ar trebui să iei în considerare înlocuirea cu regularitate a produselor de make-up. O modalitate de a afla dacă machiajul este prea vechi este prin miros. În cazul în care miroase ciudat, cel mai bine ar fi să-l arunci. De asemenea, nu folosi produse de make-up de la alţii şi nici tu nu împrumuta altcuiva, pentru că astfel se pot răspândi uşor bacteriile.

 

La fel cum arunci produsele de make-up vechi, este bine să faci acelaşi lucru şi cu rimelul care e uscat. Niciodată nu încerca să-l umezești cu apă sau salivă. Amestecarea cosmeticelor nu este un lucru recomandat. Niciodată nu folosi același creion pe buze și pe ochi, deoarece poţi transfera uşor bacterii. De asemenea, încearcă să înlocuieşti sau să cureţi în mod regulat periile, pensulele sau orice ustensile cu care aplici machiajul.

 

Aplicarea si îndepărtarea machiajului

 

Este posibil să fi observat până acum că tema recurentă este prevenirea răspândirii bacteriilor - așa că nu are cum să te surprindă că primul nostru sfat este să te speli bine pe mâini înainte de a aplica machiajul.

 

Întotdeauna aplică rimelul în afara liniei genelor. Dacă aplici prea aproape de ochi rişti să blocheze glandele sebacee ale pleoapei superioare sau inferioare. Aceste glande sunt esențiale pentru sănătatea ochilor, deoarece secretă ulei, care protejează suprafața ochiului.

 

Un alt pas extrem de important este înlăturarea machiajului înainte de a merge la culcare. Poţi să elimini machiajul ușor și simplu, cu apă și săpun, dar asigură-te că o faci cum trebuie. Atunci când îndepărtezi rimelul foloseşte o dischetă demachiantă de-a lungul genelor pentru a elimina toate resturile de machiaj. Întotdeauna aminteşte-ţi să te speli pe mâini înainte de a începe procesul de demachiere!

 

Machiajul și lentilele de contact

 

Noțiunile de bază în ceea ce priveşte machiajul ochilor sunt şi aşa destul de complexe, dar la cei care poartă lentile de contact lucrurile pot fi mai complicate. Iată câteva sfaturi cu privire la măsurile care pot fi luate pentru a evita această situație dificilă:

 

• Să-ţi pui lentilele de contact înainte de aplicarea machiajului. Asigură-te că te-ai spălat pe mâini înainte de a atinge lentilele pentru a evita transferul de orice uleiuri sau creme.

• Asigură-te că foloseşti numai produse non-alergice.

• Dacă aplici fard de ochi, ai mare grijă la ochi. Un fard de ochi cremă, pe bază de apă, este o opțiune mai bună deoarece acest tip de fard este mai puțin probabil să intre în ochi decât cel pulbere. Cu toate acestea, în cazul în care te hotărăşti să foloseşti unul pudră, păstrează ochii închiși pe durata aplicării și îndepărtează orice exces, înainte de a îi deschide.

• Evită aplicarea creionul de ochi pe porțiunea de gene de-a lungul pleoapei, deoarece reprezintă un risc mai mare de infectare. Aplică dermatograf numai la capetele genelor.

• Când îndepărtezi machiajul de la ochi, elimină mai întâi lentilele de contact – asta după ce ţi-ai spălat și uscat cu atenţie mâinile, desigur!

 

Tratarea ochilor care au avut de suferit de pe urma machiajului

 

Dacă se întâmplă să suferi de infecții oculare sau iritație, ar trebui să amâni aplicarea machiajului până când disconfortul dispare. Tratamentul depinde de cauza disconfortului.

 

• Pentru disconfortul cauzat de un iritant - de exemplu, o particulă de machiaj care intră în ochi - îndepărtarea ar trebui să fie singurul lucru pe care trebuie să-l faci. Poţi găsi în farmacii soluţii pentru spălarea ochilor, care curăţă ușor și ameliorează simptomele.

• În cazul în care bacteriile au pătruns în ochi prin machiaj, ai nevoie picături pentru ochi anti-bacteriene. Unguentul este de asemenea bun. În general, însă, infecția va trece de la sine, după aproximativ două săptămâni, chiar și fără tratament. Cel mai bine este să cereţi mai multe sfaturi farmacistului.

 

În cazul în care consideri că suferi de unul dintre simptomele care pot apărea ca urmare a utilizării de machiaj, soluțiile din gama Optrex te pot ajuta rapid și ușor să scapi de disconfort. Pentru mai multe informaţii, click pe acest link.

SHARE: