Întrebări pentru oftalmologul tău: infecțiile ochilor

Pe lângă faptul că sunt organe vitale, ochii sunt, de asemenea, deosebit de vulnerabili și trebuie să ai mare grijă de ei.

 

Pentru unii oameni, poate fi greu să perceapă severitatea infecțiilor oculare, dar cu toate acestea, trebuie să conştientizăm importanţa îngrijirii ochilor.

 

Acest articol își propune să ofere mai multe detalii despre infecțiile care pot apărea la nivelul ochilor, însă ceea ce ar fi recomandat să faci este să ceri mai multe informaţii oftalmologului.

 

Infecţie la ochi sau deteriorarea acestuia, care este diferența?

 

Infecțiile oculare apar atunci când microorganismele infectează globul ocular sau zona înconjurătoare. Leziunile oculare apar, de obicei, pe suprafața ochiului ca urmare a unor cauze fizice, cum ar fi o zgarietură de la contactul cu pietriș sau nisip.

 

O lovitură fizică sau o umflatură în jurul ochilor poate, de asemenea, afecta globul ocular. Atât infecția, cât și deteriorarea poate implica mai multe simptome, inclusiv umflarea, vederea încețoșată, sensibilitatea la lumină, ochii umezi sau roșii.

 

Oftalmologul va fi în măsură să-ţi spună diferența.

 

Cum s-a infectat ochiul?

 

Există mai multe tipuri de infecții oculare, prin urmare, există diverse cauze. În primul rând, infecțiile oculare sunt împărțite în trei grupe: bacteriene, virale și fungice.

 

Infecțiile bacteriene sau virale tind să fie contractate prin introducerea accidentală a unui microorganism în ochi sau pur și simplu prin frecarea sau ștergerea ochiului.

 

Infecția fungică poate invada ochii prin materie organică, prin cauzarea unei leziuni penetrante, cum ar fi o tăietură la ochi într-o ramură de copac.

 

Care sunt tipurile de infecții?

 

Conjunctivita iritativă este o infecţie comună. Ea poate fi cauzată de diferite microorganisme:

 

Conjunctivita poate fi rezultatul toxinelor iritabile, cum ar fi clorul, șamponul, fumul, parfumuri sau o varietate de alte substanțe chimice - acest lucru este cunoscut sub numele de conjunctivită neinfecțioasă sau iritativă.

 

Ulcerul cornean tinde să apară atunci când bacterii, ciuperci sau virusuri penetrează o rană pe cornee, şi duce la simptome ca umflarea și înroșirea ochilor.

 

Ulciorul este o altă infecție destul de comună. Ea are aspectul unui mic nodul roșu fie pe interiorul sau exteriorul pleoapei. Se formează ca rezultat al bacteriilor din piele care invadează foliculul pilos al unei gene și poate fi destul de dureros, cauzând lăcrimarea ochiului.

 

Bolile cu transmitere sexuală: Chlamydia si gonoreea pot provoca, de asemenea, o infecție la ochi și apar atunci când persoanele afectate se ating în zona genitală şi apoi la ochi.

 

Poţi trata infecţia oculară?

 

Cele mai frecvente infecții oculare trec relativ repede. În unele cazuri, sunt prescrise picături antivirale pentru ochi, în timp ce în alte cazuri este necesară utlizarea picăturilor cu steroizi pentru a calma inflamația.

 

Cu toate acestea, unii oameni ar putea avea nevoie de antibiotice pe cale orală pentru a trata infecţia.

 

Cum poţi evita apariţia lor?

 

Igiena este esențială pentru prevenirea infecțiilor oculare. Este recomandat să vă spălaţi întotdeauna pe mâini înainte de a atinge ochii sau pleoapele sau de a manevra lentilele de contact.

 

Cei care poartă lentile de contact sunt, de asemenea, sfătuiți să evite purtarea lor în timp ce înoată, sau să le îndepărteze și să le dezinfecteze imediat după aceea.

 

Trebuie spălate cu regularitate feţele de pernă și prosoapele pentru a se reduce răspândirea infecțiilor oculare.

 

Niciodată să nu împarţi prosoapele cu altcineva -  mai ales dacă ştii că persoana respectivă suferă de  afecțiuni ale ochilor.

 

Întotdeauna să porţi ochelari de protecție în cazul în care există un pericol pentru ochi - cum ar fi utilizarea unui ferăstrău cu lanț sau dacă lucrezi în laborator sau atelier.

 

Pentru informații suplimentare cu privire la infecțiile oculare și cauzele, precum și produse concepute special pentru ochi, verifică gama de produse Optrex.

 

Dacă ai o întâlnire planificată cu oftalmologul, acesta va fi în măsură să-ţi dea sfaturi și tratamentul specific de care ai nevoie.

SHARE: