Cum va pot afecta alergiile ochii

Slightly red eye

In functie de tipul acestora, alergiile pot afecta ochii in moduri diferite. Cele mai multe dintre acestea, au simptome comune, precum mancarimea, roseala. Insa, exista si cateva reactii alergice care pot provoca complicatii.

 

Alergiile sunt ceva foarte des intalnit, afectand foarte multi oameni (numai in UK, peste 21 milioane de adulti sufera de alergii[1]). Cele mai intalnite sunt cele la polen, acarieni, intepaturi de viespi si albine, mucegai, firele de par de pisica sau caine sau chiar la produse de uz caznice. Nu in ultimul rand, diferite tipuri de mancare, medicamente sau chiar metale pot sa creeze reactii alergice la unii indivizi.

 

Simptomele depind de tipul fiecarui individ si de modul in care reactioneaza acestia. Astfel, daca la unii se pot manifesta prin tuse, respiratie suieratoare sau mancarimi pe gat, altii pot avea probleme cu ochii, asa numitele alergii oculare.

 

Alergii oculare

 

Alergiile oculare sunt o reactie care are loc la nivelul ochilor. Cunoscut si sunt denumirea de conjunctivita alergica, aceasta este, in esenta, o reactie a sistemului imunitar la o alergie (precum cea de polen) care poate sa se manifeste prin mai multe simptome, precum roseala, mancarime, sau iritare. Cele mai multe dintre acestea se transmit pe calea aerului, insa, exista si cazuri in care alergia a fost transferata de pe degete in urma atingerii sau a frecarii ochiului.

 

Principalele simptome ale alergiilor oculare au fost deja discutate in articolele anterioare, insa, exista si cateva simptome noi, precum:

 

  • Formarea lacrimilor (lacrimarea ochilor)
  • Ochi roz (in termeni medicali, aceasta este o reactie la o anumita alergie oculara)
  • Ploape umflate (sau pufoase)
  • Si in cazuri foarte rare, scalarea din jurul ochilor

Ai testat toate aceste alergii, insa nu stii la ce esti alergic. Ce poti face?

 

Exista foarte multe tipuri de alergii, de la cea la polen, la acarieni, mucegai sau par de animale. Toate actioneaza in mod diferit, daca unele pot sa te afecteze doar intr-un anumit sezon, cu altele te poti confrunta pe tot parcusul anului. Mai mult decat atat, unii dintre noi stim la ce suntem alergi si cand se manifesta aceste reactii, putand astfel sa ne ferim. Pentru ceilalti, insa, recomandarea noastra este sa consulte un medic, sa fie testat si sa afle la ce anume este alergic.

Ce poti face pentru a te apara de alergii

 

Din fericire, exista cateva lucruri care te pot ajuta sa iti ameliorezi simptomele provocate de alergii. Picaturile pot sa te ajute sa tratezi reactia alergia. Mai mult decat atat, aplicand solutia direct pe ochi, aceasta te va ajuta, totodata, sa cureti zona afectata.

 

De asemenea, iti recomandam sa folosesti ochelari de soare cu protectie UV. Acestia pot bloca mai multi factori care ar putea sa iti provoace alergii, impiedicandu-le sa intre in contact direct cu ochii tai. Nu in ultimul rand, reduc considerabil reactiile alergice care sunt produse de soare.

 

In final, daca suferi de reactii alergice care nu pot fi rezolvate cu ajutorul tratamentelor descrise mai sus, recomandarea noastra este sa consulti medicul sau farmacistul. Acestia te vor ajuta cu alegerea tratamentului potrivit pentru ca alergiile tale sa dispara!

SHARE: