Cum poate afecta lumina ochii

Dintre toate organele din corp, ochiul este cel mai complex, deși după mărimea lui, nu ai crede asta.

 

Ochiul este, însă, vulnerabil la un numar de factori externi. Ocazional, unul dintre aceștia este lumina.

 

În acest articol vom urmări cum functionează ochiul și cum reactionează la diferite niveluri de lumină, dar și care este pericolul unei expuneri majore la lumină și care ar fi un potențial tratament.

 

Cum funcționează ochiul

 

Când te uiți la un obiect, prima parte a ochiul care acționează este corneea.

 

Corneea este partea transparentă a ochiului care oferă o fereastră de protecție între restul ochiului și lumea exterioară.

 

Când razele de lumină întâlnesc corneea, aceasta manipulează puterea de refracție și le curbează traiectoria astfel încât să treacă prin pupilă (orificiul situat în centrul irisului), permițându-le să intre în ochi.

 

Irisul este o structură circulară în jurul pupilei și este responsabil pentru reducerea și mărirea dimensiunii pupilei.

 

Astfel, ea decide cât de multă lumină ajunge la nivelul retinei, în partea din spate a ochiului.

 

Când razele de lumina trec prin pupilă, ele trec, de asemenea, prin lentila ochiului. Aceasta este o structură transparentă, flexibilă, care ajută la refractarea luminii.

 

Lentila este capabilă să schimbe distanța focală a ochiului, permițându-i să se concentreze asupra obiectelor aflate la distanțe diferite. Ea face acest lucru prin schimbarea formei - scurtarea sau lungirea lățimii sale.

 

Razele trec apoi printr-o substanță limpede, densă, de tip gel, cunoscută sub numele de corp vitros. Această substanță reprezintă cea mai mare parte a globului ocular și permite ochiului să mențină forma sferică.

 

O dată ce trec prin corpul vitros, razele de lumină ajung la retină.

 

Retina este un strat de țesut sensibil la lumină, responsabilă pentru transformarea razelor de lumină în imagini. Aceasta funcționează în mod similar cu filmatul într-o cameră, deoarece prelucrează razele în impulsuri luminoase.

 

Apoi trimite aceste impulsuri la nivelul nervului optic, prin intermediul a peste un milion de fibre nervoase.

 

Cum reacționează ochiul la intensități diferite de lumină

 

Irisul acționează ca apărător al ochiului în cazul luminilor intense – are sarcina de a manipula dimensiunea pupilei.

 

Procesul este cunoscut sub numele de reflexul luminii pupilare, unde irisul controlează diametrul pupilei, ca răspuns la intensitatea luminii care cade pe ochi.

 

Ochiul are nevoie de un anumit nivel de intensitate al luminii pentru ca retina să poată procesa imagini. Este fundamental pentru iris să poată modera cantitatea de lumină care pătrunde în ochi, deoarece o cantitate excesivă ar îngreuna formarea imaginilor pe retină.

 

O mai mare intensitate a luminii poate provoca contractarea pupilei. O intensitate scăzută a luminii va produce dilatarea pupilei.

 

Curbura cristalinului este controlată de mușchii ciliari care îl înconjoară. Acești mușchi se vor contracta și relaxa ca raspuns al pătrunderii razelor de lumină.

 

Poate lumina să provoace rău ochiului?  

     

Un răspuns scurt la această întrebare este da. Atunci cand celulele sunt supra-stimulate, ele eliberează substanțe chimice de semnalizare în cantități de masă.

 

Astfel, retina eliberează prea multe dintre aceste substanțe chimice, de exemplu, dacă priviți direct în soare, acest lucru poate deteriora partea din spate a ochiului.

 

Expunerea prelungită la ultraviolete (UV) poate afecta, de asemenea, ochiul. În special, se poate deteriora macula, care este partea retinei responsabilă pentru vederea centrală.

 

Vederea centrală se referă la ceea ce vezi în mod direct în fața ta, focalizarea clară și este necesară pentru a putea citi și conduce.

 

În timp ce pupila se contractă în mod natural atunci când este expusă la lumină puternică, cantitatea de lumină care intră în ochi se va concentra pe țesutul maculei, deteriorându-se în proces.

 

Expunerea prelungită la ultraviolete (UV) poate provoca arsuri la nivelul corneei, acestea pot fi considerate arsuri solare ale suprafeței ochiului și pot proveni din diferite surse, cum ar fi lumina soarelui, lămpile de soare din saloanele de bronzare sau reflexia luminii solare în afara apei.

 

Pe lângă faptul că sunt dureroase, ele pot provoca tulburări de vedere sau chiar pierderea vederii. Expunerea la raze UV ​​poate provoca diverse forme de leziuni oculare, inclusiv un anumit tip de cataractă și degenerescentă maculară.

 

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului în interiorul ochiului. Cristialinul este format din apă și proteine ​​care sunt aranjate astfel încât să păstreze lentila curată.

 

Cu toate acestea, din motive care sunt neclare, proteina din ochii unor oameni se adună pe suprafața lentilei.

 

Inițial, aceasta va avea un impact relativ redus asupra vederii, dar poate să provoce neclarități la nivelul vederii.

 

În plus, formele de lumină, cum ar fi cele provenite de la soare sau de la farurile mașinilor, pot părea mai evidente. În cazuri extreme poate duce la orbire.

 

Cum mă pot trata pentru a preveni problemele oculare care provin din expunerea la lumină?        

          

În primul rand, trebuie subliniat faptul că ochii sunt foarte sensibili la leziuni și boli, astfel că trebuie să soliciți asistență medicală dacă simți orice formă de disconfort, ca urmare a expunerii la lumină.

 

Dacă suferi de tulburări de vedere ar trebui să mergi la spital pentru o consultație.

 

Pentru a evita orice probleme provocată de supra-expunerea la lumină, poartă ochelari de soare, în mod regulat.

 

Utilizarea lentilelor de contact nu este recomandată persoanelor care se confruntă cu orice formă de durere oculară, indiferent dacă este din cauza supra-expunerii la lumina sau orice altă cauza, deoarece acestea pot limita cantitatea de oxigen care ajunge la cornee și poate fi un teren propice pentru apariția bacteriilor.