Ce este astigmatismul?

Deşi este o problemă comună, mulţi oameni ştiu puţin sau deloc despre astigmatism – mai mult, poţi să ai această afecţiune şi să nu fii conştient de ea. În acest articol, vom explica ce este astigmatismul şi care sunt cauzele care îl produc, dar şi ce poţi face pentru a-l corecta.

 

Ce este astigmatismul?

 

Astigmatismul este o afecţiune comună a ochilor. Deşi provoacă vedere înceţoşată sau distorsionată, nu este o problemă gravă. De obicei, o bună parte din cei care poartă ochelari sunt afectaţi, iar cei care au astigmatism suferă de obicei de miopie sau prezbiopie.

 

Dacă astigmatismul nu este tratat, poate să provoace simptome ca oboseala ochilor, dureri de cap, oboseală. Aceste simptome se resimt mai puternic după îndeplinirea sarcinilor care necesită concentrare intensă, cum ar fi cititul.

 

De ce se dezvoltă?

 

Astigmatismul este o eroare de refracție, adică este o problemă cu modul în care ochiul focalizează lumina care vine spre el. Acesta apare ca rezultat al problemelor la cornee - stratul transparent de ţesut care acoperă partea din faţa ochiului – care nu are forma perfect curbată necesară pentru a focaliza corect.

 

În loc să fie perfect sferică, corneea ochiului care suferă de astigmatism are o formă ușor ovală. În consecință, atunci când lumina loveşte corneea, aceasta intră în mai multe puncte de focalizare în jurul retinei, spre deosebire de atunci când retina focalizează un singur punct clar şi precis. Prin urmare, vederea poate fi neclară.

 

În cazuri rare, astigmatismul poate apărea şi de la purtarea lentilelor de contact. Această formă particulară a afecțiunii este cunoscută sub numele de astigmatism lenticular. Aceasta apare atunci când o lentilă nu permite pătrunderea luminii în mod egal în interiorul ochiului.

 

Se crede că unele cazuri de astigmatism pot avea un element ereditar, cu toate că există puţine dovezi care arată de ce oamenii se nasc cu această problemă. Există diverse alte cauze posibile, care includ:

 

• Modificările aduse corneei ca urmare a chirurgiei oculare

• Afectiuni oculare cum ar fi keratoconus și keratoglobus, de la care corneea se umflă, devine mai subţire si îşi schimbă forma

• Infecții care pot leza corneea

• Leziuni care deteriorează suprafața ochiului

 

Când se dezvoltă?    

                     

Majoritatea persoanelor care au astigmatism se nasc cu el, de aceea mergeţi cu copiii la control, încă de mici. Cu toate acestea, astigmatismul poate apărea la orice vârstă. Prin urmare, este esențial să mergeţi regulat la control specializat.

 

Cine suferă de astigmatism?

 

Astigmatismul se regăsește la persoanele care poartă ochelari. Un calcul bazat pe 11,624 rețete pentru ochelari arată că 47,4% și 31,8% dintre pacienți prezintă astigmatism de 0,75 și 1,00 D sau chiar mai mare la cel puțin un ochi, în timp ce cifrele pentru ambii ochi sunt 24,1% și respectiv 15,0%.

 

Astigmatismul poate fi corectat sau tratat?

 

De cele mai multe ori, tratamentul de corecţie nu este necesar, deoarece simptomele astigmatismului sunt de obicei uşoare.  Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de tratament, există două opțiuni:

 

Lentile corectoare

 

Utilizarea lentilelor de corecție este o metodă mai puțin extremă decât a doua opțiune. Lentilele vor compensa curba neregulată a corneei. Ochelarii și lentilele de contact sunt, de obicei, la fel de eficienți în tratarea astigmatismului. Tipul de lentile de corecție pe care trebuie să le purtaţi  va depinde şi de preferințele personale, dar mai ales de sfatul oftalmologului.

 

Cu toate acestea, dacă alegeți să utilizați lentile de contact de corecție, este important să urmați cu strictețe instrucțiunile de utilizare, cât timp trebuie să le mențineţi, să le spălaţi și sterilizaţi  corect. În caz contrar, puteţi suferi infecţii sau alte afecțiuni oculare.

 

Intervenţie chirurgicală oculară cu laser

 

Pentru cei care nu doresc să folosească lentile de contact sau ochelari, intervenţia chirurgicală oculară cu laser este o opţiune. Aceasta remodelează țesutul corneei pentru a obţine curbura corectă, necesară pentru a refracta lumina pe retină.

 

Are astigmatismul efecte pe termen lung?

 

Astigmatismul prezintă într-adevăr risc, în cazul în care nu a fost diagnosticat la timp, în special la copii. Acesta poate duce la insuficienta dezvoltare a ochiului, o afecțiune altfel cunoscută sub numele de "ochi leneş". Cu un diagnostic și tratament corect, nu există, de obicei, niciun motiv pentru care astigmatismul ar trebui să conducă la efecte pe termen lung.

 

În timp ce astigmatismul apare de obicei ca urmare a unei cornee neregulate, există mai multe alte substanțe iritante care pot deteriora, de asemenea, suprafața ochiului. Lumina artificială, poluarea și lipsa somnului, toate acestea sunt factori care contribuie la o condiție comună cunoscută sub numele de "ochi urban". Pentru a afla mai multe despre alte afecțiuni oculare, inclusiv "ochiul urban", dar şi alte produse de îngrijire a ochilor din gama Optrex, click pe acest link.

SHARE: