Care este structura ochiului

Ochiul este un instrument delicat, o parte esențială a corpului omenesc – doar prin intermediul ochilor putem vedea. Ochii sunt cunoscuți ca oglinda sufletului, deși, evident, acest lucru nu a fost dovedit științific. Aceștia sunt organe foarte delicate și complicate, cu o structură formată din mai multe straturi de țesuturi. În acest articol analizăm ochiul, precum și straturile care sunt cel mai afectate atunci când ni se usucă sau se irită ochii. 

 

Ochiul

 

Art4_1

Există foarte multe părți din care este compus ochiul. Pentru început să ne focusam pe straturile superioare. Albul ochiului, cunoscut și ca scleră este un strat relativ dur care cuprinde cea mai mare parte a ochiului. Lumina intră în ochi prin cornee – stratul curbat din fațăa irisului și a pupilei. Aceasta servește la protecția ochiului și ajută la fixarea luminii pe retină. 

 

După ce trece de cornee, lumina ajunge la pupilă (punctul negru din mijlocul ochiului). Irisul – zona circulară și colorată care se află în jurul pupilei – controlează aproape toată lumina care intră în ochi. Pupila se dilată și se contractă, precum diafragma camerei de fotografiat, imediat ce cantitatea de lumină se modifică. Dimensiunea pupilei este controlată de acțiunile celor 2 mușchi: sfincterul pupilar și mușchiul dilatator.

 

În spatele irisului stau lentilele. Prin modificarea dimensiunii, lentilele focusează lumina pe retină. Prin acțiunea unor mușchi mici (cunoscuți și ca mușchii cilindrici), lentilele devin mai groase atunci când se concentrează pe obiectele apropiate și mai subțiri pentru cele îndepărtate. 

 

Filmul Lacrimal

 

Art4_2

 

Chiar și analizând microscopic, ochiul este foarte complicat. Pe suprafața acestuia există filmul lacrimal care are trei straturi, toate incredibil de subțiri. Nivelul superior, cunoscut și ca stratul lipidic pentru că este alcătuit din lipide (sau uleiuri) – scopul acestuia este să prevină evaporarea stratului apos care se află în spatele acestuia. Acesta din urmă este cel care păstrează starea de prospețime a ochilor, care îi menține lubrifiați și protejați. În cele din urmă, ultimul strat este mucos – care ajută la distribuirea hidratării provenite de la lacrimi, pe toată suprafața ochiului. Mai mult decât atât, stratul mucos permite lacrimilor să intre în epiteliu, menținându-le pe suprafața ochiului. 

SHARE: