Care este rolul genelor în apărarea ochilor

Slightly red eye

Genele nu sunt doar pentru a fi înfrumusețate cu mascara sau rimel! Mâncărimea ochilor poate fi rezultatul multor cauze. Însă, dacă te gândești de câte ori ți s-a întâmplat acest lucru, răspunsul o să fie, cel mai probabil, nu de foarte multe ori. Iar acest lucru se datorează unui foarte bun sistem de apărare de primă linie al ochilor – genelor tale. 

 

Despre gene

 

Mulți dintre noi uităm că avem gene. Poate acesta nu este cazul dacă folosești rimel în fiecare zi, însă, acestea sunt o parte importantă a corpului tău, cu un rol vital. 

 

Prima funcție

 

Prima funcție a genelor este aceea de a-ți proteja ochii pentru ca aceștia să nu fie invadați de obiecte străine mici, precum praf, nisip sau pietriș sau alte lucruri. 

 

A doua funcție 

 

A doua funcție este aceea de a te avertiza în cazul oricărui contact cu obiecte străine, fiind foarte sensibile la atingere.

 

Genele te vor avertiza imediat ce vor intra în contact cu corpuri care să le distrugă confortul. Poți să te gândești la ele ca fiind asemănătoare cu mustățile unui animal. De altfel, au fost numite „paznicii” ochilor. 

 

Creșterea genelor

 

Genele încep să crească încă din a 20-a săptămână de sarcină, atunci când ești doar un mic embrion[1] aflat în dezvoltare. Așa că sunt cu tine de foarte mult timp. Însă, dacă, prin absurd, una dintre ele ar fi smulsă, i-ar lua mai bine de 2 luni pentru a crește din nou.

 

Probleme asociate cu genele

 

Aceste structuri aparent simple, au mai multe probleme potențiale asociate acestora. Blefarita este o iritare a zonei în care genele se prind de pleoape. Acestea din urmă pot deveni roșii, lipicioase, iar pielea poate deveni uscată și genele pot cădea. Boala în care îți cad genele se numește madaroză. 

 

Genele pot inclusiv ajunge să fie infectate cu păduchele crab. Însă, acesta nu este singurul care ar putea să-ți facă probleme. 98% dintre oameni au un mic acarian care locuiește în gene sau alți foliculi de păr. Este foarte posibil să nu-ți dai seama de lucrurile acestea! Este foarte probabil să fi auzit de oameni care au gene care cresc spre interior. Această problemă se numește trichiază și poate fi cauzată de infecții, inflamații sau traume, precum arderea genelor.

 

Ce faci dacă o geană îți intră în ochi

 

De fapt, cu toții cred că am avut o geană care ne-a intrat în ochi la un moment dat și poate am rugat pe cineva să ne ajute să o scoatem. Însă, trebuie să ai mereu grijă atunci când ți se întâmplă acest lucru. Trebuie să te asiguri că atunci când îndepărtezi geana, nu lași în loc o infecție. Așa că, spăla-ți mâinile foarte bine înainte. Ai grijă să nu zgârii suprafața ochiului. Folosește anumite soluții recomandate de specialist care să îți curețe ochiul după acest incident. 

 

Protecție și tratament

 

Odată ce geana a intrat în ochi poate provoca mâncărime sau iritare. Așa că ar fi bine să faci totul pentru ca obiectele străine să nu treacă de „paznici”. Protejează-ți ochii cât mai bine. De exemplu, folosește mereu ochelari dacă lucrezi într-un mediu în care există nenumărate impurităti în aer, cum ar fi un atelier, un șantier de construcții sau un laborator, pentru că particule mici de lemn, vopseluri sau alte soluții îți pot intra în ochi.

 

Dacă te mănâncă ochii, atunci, cel mai probabil, obiectul străin care ți-a provocat acest disconfort nu mai este acolo. Asta deoarece în timpul clipirii, lacrimile “spală” în jurul zonei afectate, iar lucrul acesta provoacă mâncărime. 

 

Optrex are o gamă întreagă de produse care te pot ajuta să scapi de mâncărimile ochilor. Recomandarea noastră este ca, înaintea oricărei utilizări, să citești instrucțiunile de folosire ale produselor. De asemenea, citește sfaturile de pe site-ul nostru pentru a afla cum poți combate aceste probleme. 

 

Gândește-te serios la genele tale înainte să aplici rimel pe ele. Ai grijă atunci când te machiezi pentru a nu-ți introduce nimic în ochi.  Genele și mascara ar putea fi într-o luptă în care să fii prins la mijloc înainte de a clipi.

 

 

*Simptomele de ochi obosiți și uscați sunt provocate în aproximativ 80% din cazuri de modificarea stratului lipidic al filmului lacrimal.

 

SHARE: