Care este adevărul despre ochii iritați

Slightly red eye

Cei mai mulți dintre noi am suferit din cauza unor iritații minore ale ochilor. În general, acestea sunt probleme care se rezolvă foarte repede. Însă, sunt situații în care acestea pot fi mai mult decât un simplu disconfort. Așadar, hai să analizăm iritațiile, care sunt cauzele acestora și cum le putem trata. 

 

Ce cauzează iritațiile ochilor?

 

Ochii tăi pot fi iritați din mai multe motive. Mai jos găsești câteva dintre cauzele principale:

 

Un obiect străin intră în contact cu ochii tăi

 

Există foarte mulți factori, însă, printre cei mai întâlniți se numără: genele, praful, nisipul sau pietrișul. Corpurile străine care intră în contact cu ochii tăi pot provoca mâncărimi, iritații, lăcrimare sau chiar uscare.  

 

Alergii oculare

 

Alergiile pot fi sezoniere, de exemplu, acestea se pot petrece în timpul primăverii sau al verii atunci când copacii, iarba și florile vor produce polen, care ar putea fi o adevărata problemă pentru ochii tăi. Aceste alergii se mai numesc și conjunctivite sezoniere. Însă, unii dintre noi am putea suferi de alergii pe tot parcursul anului, acestea fiind cunoscute și ca alergii cronice, perene sau conjunctivite. 

 

Este, de asemenea, posibil ca și alți alergeni, în afară de polen să intre în contact cu ochii tăi, determinând reacții alergice – printre aceștia numărându-se părul de animale, praful. Acestea se mai numesc și „alergii de interior”. Praful din casă poate conține spori de ciuperci, mucegaiuri sau mătreață de animale, care pot provoca alergii pe tot parcursul anului.

 

Infecții ale ochilor

 

Ochii tăi pot fi infectați de foarte multe micro-organisme, precum bacterii, virusuri sau ciuperci. Acestea provoacă iritații sau inflamații. Infecțiile pot afecta albul ochiului, provocând conjunctivită sau pot ataca partea din față a ochiului, corneea. Este posibil și ca pleoapele tale să fie infectate. Deși toată lumea ar putea suferi din aceste cauze, infecțiile ochilor se manifestă mai mult la oamenii care poartă lentile de contact. 

 

Corneea zgâriată

 

Da, corneea poate să fie deteriorata sau zgâriată. Acest lucru poate fi cauzat fie de o rană, fie de o infecție virală. Problema este deranjantă pentru că de fiecare dată când clipești o accentuezi, ceea ce poate duce la inflamații. Nu doar că nu este plăcută senzația de zgâriere și iritare, dar este, de asemenea, dificil să te oprești din clipit. 

 

În plus, ochii se pot inflama și pot începe să lăcrimeze. Aceste reacții fac parte din mecanismul de apărare al ochiului, în încercarea de a curăța suprafața iritată, clipind mult mai des. Mai mult decât atât, reacția ta normală este să te freci la ochi, însă acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația. 

 

Ce afecțiuni sunt asociate cu iritațiile

 

Ochii roșii

 

Acest termen se referă la descrierea ochilor care sunt iritați și devin congestionați. 

 

Ochii roșii pot fi cauzați de condițiile menționate mai sus, precum infecțiile sau alergiile. Sau din cauza altor motive, precum purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă lungă de timp. Mai pot fi provocați și de: 

 

 • Ochi obosiți 
 • Clorul din bazinul de înot
 • Privitul la un ecran/monitor (televizor sau calculator) pentru mult timp
 • Lipsa somnului 

 

Ochii roșii mai pot fi asociați și cu alte afecțiuni: 

 

 • Un vas de sânge spart pe sclera ochiului (a se vedea diagrama), fapt cunoscut ca hemoragie subconjunctivală
 • Inflamarea pleoapelor – cunoscută și ca blefarită
 • O mică umflătură roșiatică (sau punct) pe pleoapă, cunoscută sub numele de "ulcior"

 

Problemele medicale mai serioase, precum uveită sau glaucomul sunt asociate și cu ochii roși. Prima este o inflamație la nivelul învelișului mijlociu al ochiului-iris, corpul ciliar și coroida. Glaucomul este o problemă a ochiului care înseamnă o presiune mai mare a ochiului și care poate afecta nervul optic[1]. Cu toate acestea, cele două afecțiuni nu sunt întotdeauna asociate cu ochii roșii precum problemele descrise anterior.  Atât glaucomul, cât și uveita au nevoie de îngrijirea medicului, așa că recomandarea noastră este să vă apelați imediat la consult medical. 

 

Ochi uscați

 

O altă afecțiune a ochilor asociată cu iritarea lor este cea a uscării acestora. Precum în cazul ochilor roșii, această problemă poate fi provocată de foarte multe motive. Însă, mai întâi să vedem cum se produce. 

 

Atunci când clipești, pleoapa răspândește lacrimi pe toată suprafața ochiului. Acest lucru încurajează lubrifierea, ajutând, totodată, la păstrarea hidratării ochilor. Însă, orice problemă la nivelul producerii lacrimilor, ar putea duce la uscarea și iritarea ochilor. Unii dintre noi am putea simți chiar o senzație de arsură. 

 

Ochii uscați pot fi cauzați de mai multe motive: 

 

 • Uitatul la un monitor (calculator, televizor) fără să clipești frecvent poate duce la o distribuire nepotrivită a lacrimilor pe suprafața ochilor. 
 • Aerul condiționat și sistemele de încălzire centralizată pot provoca uscarea ochilor. 
 • Îmbătrânirea – cu cât înaintăm în vârstă, cu atât producem mai puține lacrimi
 • Lentilele de contact – purtarea lor pentru o perioadă foarte lungă de timp poate duce la uscarea ochilor 
 • Unele medicamente pot avea ca efect secundar uscarea ochilor. 
 • Anumite boli pot fi asociate cu ochi uscați[2]

 

Uscarea ochilor nu înseamnă, neapărat, durere sau afectarea vederii. Însă, dacă nu tratezi problema, atunci aceasta se poate agrava. Deci, cum am putea să tratăm ochii iritați și toate simptomele asociate cu ochii roșii sau uscați?

 

Soluții de la Optrex

 

Există foarte multe soluții pe care Optrex ți le poate oferi dacă suferi din cauza ochilor iritați, uscați sau obosiți. De exemplu, produsele Optrex ActiMist™ 2 în 1 Spray pentru Ochi Uscați și Iritați* sau Optrex ActiMist™ 2 in1 Spray pentru Ochi Obosiți și cu Senzație de Disconfort* sunt exact ce ai nevoie, în plus pot fi folosite și împreună cu lentilele de contact. De asemenea, Optrex Picături Hidratante pentru Ochi Uscați calmează și curăță ochii uscați și poate fi utilizat cu lentilele de contact.

 

Nu uita, înaintea oricărei utilizări, citește instrucțiunile de folosire.

SHARE: