Află totul despre conjunctivită

Conjunctivita este una dintre cele mai comune cauze ale înroșirii ochilor și deseori își revine de la sine. Cu toate acestea, există situații când simptomele pot fi mai severe.

Asa că, în cazul în care se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să iei câteva măsuri de precauție. Acest articol își propune să ofere puțină claritate asupra a ceea ce este conjunctivita, asupra factorilor care o cauzează și asupra măsurilor de prevenire și tratare.

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este termenul dat unei inflamații a conjunctivei. Aceasta este o membrană subțire și transparentă, care acoperă partea din fața ochiului și liniile de pe partea interioară a pleoapelor. Poate că sună dăunator și periculos, dar este o afecțiune relativ comună și pe care o poți trata, în general, destul de ușor.

Probabil cunoști termenul colocvial dat conjunctivitei, cel de “ochi roșii”.  Această denumire a plecat de la manifestarea bolii, de la roșeața ochilor cauzată de dilatarea și umflarea vaselor de sânge. Aceste vase de sânge se pot dilata, ca urmare a diferitelor forme de inflamație, și ca atare conjunctivita are mai multe posibile cauze.

În imaginea următoare se poate observa diferența dintre o conjunctiva normală și una inflamată:

 Art1_1

În afară de ochii roșii, conjunctivita poate veni cu o serie de alte simptome. Ele pot fi diferite în funcție de cauza principală a inflamației și pot include:

 • lăcrimare excesivă;
 • senzație de mâncărime a ochilor, iritație;
 • vedere încețoșată;
 • sensibilitate la lumină;
 • pleoape inflamate și roșii;
 • scurgere apoasă și gălbuie a ochilor;
 • pleoape cu “crustă”, ochi “blocați” de evacuarea care se acumulează în timpul somnului.

Majoritatea cazurilor de conjunctivită sunt minore și nu se vor identifica toate aceste simptome specifice. Cu toate acestea, dacă experimentezi simptome precum sensibilitate la lumina și iritația ochilor, este recomandat să consulți un medic.

Ce cauzează conjunctivita?

Conjunctivita are mai multe potențiale cauze și pot varia în funcție de gradul de severitate:

 1. Virusurile sunt o cauză proeminentă a conjunctivitei. Conjunctivita virală este caracterizată prin iritația ochilor și sensibilitate la lumină. Aceasta este o formă contagioasă a bolii și se poate răspândi ușor prin tuse și strănut, deși e posibil să dispară de la sine după câteva zile, fără să fie nevoie de tratament medical.
 2. Bacteriile reprezintă o altă cauză comună a ochilor roșii. În cazurile de conjunctivită bacteriană, poate să apără o secreție galbena în colțul ochiului infectat. Aici vorbim de o formă contagioasă a bolii.
 3. Alergenii pot penetra foarte ușor ochiul. Principalii coautori din această categorie tind să fie polenul, praful și parul animalelor de companie, care provoacă simptome precum ochii umezi, iritați, împreună cu sensibilitatea la lumină. În aceste cazuri există tendința ca ambii ochi să fie afectați, deși nu este contagioasă.
 4. Pe lângă aceste trei cauze principale, există mulți alți factori iritanți care pot duce și la inflamații. Aici mai putem enumera: fumul, praful, șamponul și clorul din piscine. Chiar și frecarea ochiului, cauzată de o geană căzută poate fi o cauză.

Cine face conjunctivită?

Conjunctivita infecțioasă poate lua forma virală sau bacteriană a bolii.

• Conjunctivita bacteriana și virală

Copiii, în general, sunt mai expuși riscului de conjunctivită bacteriană și virală decât adulții, pentru că sistemul imunitar este încă fragil. În plus, când sunt la școală, ei intră în contact cu mai multe infecții. În mod similar, cei care lucrează în medii sau locuri aglomerate sunt mai susceptibili contactării de virusuri care se răspândesc ușor prin tuse și strănut.

Un sistem imunitar slăbit, care se presupune că însoțește vârsta înaintată, pune vârstnicii la un risc mai mare. De asemenea, cei care au suferit recent o răceala, cei cu diabet zaharat sau alte boli care pot slăbi sistemul imunitar sunt mai supuși riscului.

Conjunctivita genococică și Chlamydia sunt forme bacteriene derivate din infecții cu transmitere sexuală. Ele găsesc un mod de a pătrunde în ochi, după contactul fizic, atunci când o infecție este prezentă. În consecință, cei care întrețin relatii sexuale neprotejate prezintă un risc mai mare de contactare a conjunctivitei. Un copil nou-născut poate suferi de conjunctivită neonatală, în cazul în care mama are o ITS în timpul nașterii.

• Conjunctivita alergică și iritantă

Conjunctivita alergică tinde să apară mai mult în rândul persoanelor care suferă de alte alergii, cum ar fi astmul. Aceasta poate să apară alături de rinita alergică, o inflamație din interiorul nasului cauzată de reacții alergice. Anumiți alergeni, în special polenul, sunt sezonieri. Ca rezultat, în timpul lunilor de vară, oamenii sunt mai susceptibili contactarii de conjunctivită alergică.

Din cauza naturii șansei de a suferi de conjunctivită, ca urmare a unei iritatii, este mai greu de generalizat un grup de risc. Cu toate acestea, fumătorii și cei care lucrează în medii poluate, fără o protecție suficientă a ochilor, vor fi mai sensibili. La fel se întâmplă și cu cei care lucrează la un loc de muncă unde diferite particule, cum ar fi praful, poate să ajungă în ochi. De asemenea, oamenii care înoată și sunt expuși frecvent la clor pot suferi de conjunctivită.

Cum se previne conjunctivita?

Dacă sumarul anterior referitor la riscurile de conjunctivita te-au panicat, află că nu este cazul. Există metode simple și variate de a reduce riscul contaminarii și apariției conjunctivitei:

 1. Igiena personală este esențială. Spală-te pe mâini în mod regulat, mai ales atunci când te afli în locuri publice.
 2. În mod similar, curățarea suprafețelor din jurul casei cu un agent de curățare antiseptic poate ajuta la reducerea riscului.
 3. Evită atingerea sau frecarea ochilor.
 4. Acoperă-ți gura și nasul atunci când tușești sau strănuți.
 5. Încearcă să nu împarți cu altcineva obiectele personale care vin în contact cu ochii, precum pernele sau prosoapele.
 6. Evită make-up-ul sau asigură-te că îl îndepărtezi mereu înainte de culcare.
 7. Spală-ți ochii în mod regulat - cu apă sau cu o soluție specială.
 8. Dacă porți lentile de contact, trebuie să ai grijă la folosirea lor și să le scoți de fiecare dată înainte de duș sau înot.

Cum se tratează conjunctivita?

Conjunctivita nu necesită mereu tratament, ținând cont că simptomele dispar, de obicei, în decurs de două săptămâni. În timp ce nu e neapărat necesar să faci o vizită la medic, există tratamente pe care le poți utiliza la domiciliu pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

 • Compresele reci lăsate pe ochi timp de 5-10 minute, la intervale regulate pe tot parcursul zilei, ajută la ameliorarea simptomelor de conjunctivită virală.
 • Dacă porți lentile de contact și ai făcut conjunctivită, este important să le scoți și să le cureți foarte bine înainte de refolosire, pentru ca așa previi reinfectarea.
 • Cazurile de conjunctivită iritantă nu au neapărat nevoie de îngrijire de specialitate, ci de îndepărtarea factorului iritant.

Cu toate acestea, în cazurile mai severe, unde tratarea este necesară, tipul de tratament va depinde de cauza inflamației:

 • Se pot prescrie antibiotice, care pot lua forma de picături sau unguent pentru ochi.
 • Conjunctivita alergică poate necesita antihistaminice, care ajută la prevenirea simptomelor de reacții alergice și a eliberării de histamine. Le găsești sub formă orală sau de picături - ambele fiind la fel de eficiențe.

 

Picaturile Optrex pot fi utilizate pentru a ameliora conjunctivita alergică sezonieră. Click aici pentru mai multe informații.

Citește întotdeauna prospectul.

SHARE: